"> Дослідження ВЕСНА
*“Доступ до інформації, що знаходиться на сайті дозволено виключно медичним та фармацевтичним працівникам”

Дослідження ВЕСНА (Вивчення харчових звичок, Споживання напоїв, факторів ризику та стану здоров’я населення України) було проведено Асоціацією превентивної та антиеджниг медицини у 2016 році, із метою відстежити та вивчити зв’язок між харчовими звичками і гідратацією та факторами ризику і станом здоров’я населення.

В опитуванні прийняли участь 1800 українців із різних областей України. Анкета мала кілька типів питань: з двома варіантами відповіді і множинним вибором(однозначна відповідь або багато відповідей), з відповідями на безперервній шкалі і довільними відповідями.

Розділи анкети містили наступні індикатори:

  • Демографічні дані, соціальні фактори, антропометрія (вік, стать, вага, зріст, місце проживання, освіта, дохід)
  • Стан здоров’я, що включає в себе симптоми зневоднення
  • Фактори ризику (куріння, вживання алкоголю, стрес, низька фізична активність)
  • Харчові звички
  • Оцінка гідратації
  • Споживання напоїв (вода, безалкогольні напої, кофеїн-вмісні напої)
  • Знання про гідратацію

Дослідження показало досить чітку тенденцію у харчових звичках українців. Відтак, переважна більшість харчується 3 рази на день, проте у вихідні дні кількість прийомів їжі збільшується на 10%, як у жінок так і чоловіків. Третина опитаних, у робочі дні, харчується 4 рази на день, 20% вживають їжу 2 рази на день. Щодо раціону, найбільш популярними, незалежно від віку, є зернові та картопля. М’ясо, риба, овочі та фрукти на другому місці. Чоловіки споживають на 3% більше м’яса ніж жінки, які у свою чергу споживають на 4% більше фруктів та овочей, та на 1% більше солодощів ніж чоловіки. Більше ніж інші групи населення овочі та фрукти вживають люди від 51 до 60 років. Несподіванкою стало те, що найбільше молочних продуктів вживає молодь від 15 до 19 років.

Дослідження виявило, що профілактична робота із населенням, щодо вдосконалення харчових звичок має бути направлена на збільшення кількості прийомів їжі на добу, а також збільшення частки овочів та фруктів (до 50%) та мінімізацію солодощів у раціоні.

Матеріали дослідження нижче: